Her zaman kabuklu formunda pazarlanırlar, kavrulur ve tuzlanırlar ancak kabuksuz olarak

da satın alınabilirler. Esas olarak atıştırmalık, lokum ve şekerleme olarak kullanılırlar. Türkiye’de baklava ve dondurma yapımında da kullanılırlar.
Önde gelen fıstık üreticisi ülkelerden birisi Türkiye’dir. Ülkemizde yetişen fıstık, zengin ve farklı lezzeti ve yüksek kalitesi ile bilinir.
Türkiye’nin en iyi fıstığı Gaziantep ve Şanlıurfa çevresinden gelir. Diğer çeşitlerden daha küçük, daha az açık ve daha koyu kabuklara sahiptir. Tadı gevrek ve tatlı bir dokunuşla tuzlu gibidir. Kabuklar daha koyu renklidir ve hassas yağlar korunduğu için fıstıkların tadı daha yoğundur. Antep fıstığı dondurma, baklava, nuga ve şeker lokumunda kullanılır.
Şanlıurfa Fıstığı
Yüzyıllardan beri Gaziantep fıstığı olarak bilinen yemiş aslında Şanlıurfa fıstığıdır. Çünkü istatistiki verilere göre ülkemizde en çok fıstığın yetiştirildiği ve üretildiği yer Gaziantep değil Şanlıurfa’dır.
Şanlıurfa Platformu Ankara İl Temsilcisi Abdullah Cengiz bu konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Cengiz: “TÜİK’in yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’de “Antep Fıstığı olarak Yanlış Bilinen Asıl
Urfa FıstığıOlan ” üretiminin en fazla olduğu il Urfa’dır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı açıklamaya göre, 2013 yılında Türkiye’de 88 bin 600 ton fıstık üretilmiştir. 2013′te Urfa’da 30 bin 574 ton fıstık üretilerek Türkiye ihtiyacının yüzde 34,5′i karşılanmıştır. Urfa’yı 18 bin 831 ton üretimle Siirt ve 9 bin 936 ton ile Antep takip etmektedir. Urfa’da fıstık ağaçları mevcut tarım alanlarının yüzde 50′sini kaplıyor. En büyük üretim Urfa’da yapılıyor. Ancak yeterli sanayimiz olamadığı için Antep’e giden fıstıklara Gaziantep damgası vuruluyor.
Bu bilgiler ışığında, Türkiye fıstık üretiminin nerdeyse yarısını karşılayan Urfa fıstığının Antep fıstığı olarak adlandırılması Urfa kamuoyunu üzmektedir.” dedi.
Bu açıdan fıstığımıza sahip çıkıyor ve
Urfa’da fıstık üretim tesislerinin artmasını umut ediyoruz.